Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2007 11:58 - Президентът: Младите са патриоти
Автор: sladurana86 Категория: Новини   
Прочетен: 2983 Коментари: 5 Гласове:
0



image
19 август 2007 
В присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Българската армия Георги Първанов в Смолян вчера бе учреден Национален инициативен комитет за отбелязването на 95 години от Балканската война. В родопския град държавният глава присъства и на закриването на летните археологически семинари "Съхрани българското". След края на срещата с участниците в семинарите "Съхрани българското" късно вечерта президентът Георги Първанов гостува в студиото на радио “Фокус” - Смолян . С него бе и кметът на Смолян Дора Янкова.
Двамата бяха любезни да отговорят на въпроси на “Фокус”. Президентът коментира учредяването на комитета, значението на семинарите "Съхрани българското", както и предстоящи нови инициативи, обърнати към младите хора.

Агенция “Фокус”
Президентът Георги Първанов: Ще бъдем по-добри европейци, ако бъдем истински българи

Фокус: Г-н президент, днес (б. ред. – вчера) бе учреден инициативен комитет за честване на 95-годишнината от Балканската война. Разкажете повече…
Георги Първанов: Аз се радвам че тази инициатива беше споделена от такъв представителен състав - много кметове, представители от парламента, изпълнителната власт, много хора на науката, перото, на духовната власт. Практически една представителна извадка на българското общество. Хора, за които националната кауза важи и които търсят в миналото една опора, ценности, които са валидни и днес. 95 години от Балканската война, която е освободителна за Родопите, за Пиринския край, за една не малка част за нашите сънародници, една война, която смайва Европа с образците на военно майсторство, чиито операции са залегнали в учебниците по история. Тези неща си струва да бъдат припомнени, преосмислени и да бъдат едно ново национално самочувствие.
Фокус: Г-н президент, в България винаги е имало политици и историци, но като че ли вие първи се обърнахте към историята. Под ваша егида се създаде “Съхрани Българското”. Тези младежи работиха по важни исторически обекти. Днес се събраха в Смолян. Как вие съумяхте да насочите младежите към историята и към всичко българско? Днес вие споделихте, че имате и друга инициатива…
Георги Първанов: Много по-трудно беше да убедя политиците и част от медиите, които си мислеха, че става дума за някаква носталгия. Младите разбраха новия смисъл на “Съхрани българското” – правят го с много ентусиазъм и вършат много работа. Достатъчно е да видите Плиска, Преслав и Велико Търново. Плиска израства с целия си блясък, така е и със старата ни столица Велико Търново, и се радвам, че тук на Момчиловата крепост се захванахме с това дело. Защото струва ми се, че сме длъжни да покажем ролята на смолянския край, който не е забравен, който не е периферният край за България. Аз си позволих една метафора, което е мое дълбоко убеждение - оттук започва България, а не тук свършва България. Винаги съм казвал, че граничните райони в европейските страни са най-процъфтяващите. При нас в България – обратно – за съжаление това са най-западналите райони. Но дошло е време, както е било по времето на Момчил, преди него, това е кръстопът на региона, тук са минавали трасета на търговия, на културно общуване. Защо и сега да не е така. Смисълът на културните бригади е да разкрием българското и да привлечем още интерес.
Фокус: Тази вечер ние видяхме, че вие сте в един постоянен диалог с тези младежи. Какво ви казаха те?
Георги Първанов: Общуването с младите хора ме зарежда. Без никаква куртоазия вие бяхте свидетели, че ние водихме обстойни разговори със студентите и учениците по различни идеи. Една от идеите е да се създаде компютърна игра за Балканската и за другите победоносни и не чак толкова победоносни войни за България. Защо е необходимо това – младите хора търсят нови начини и ние сме длъжни да им ги предложим тези нови механизми за навлизането в историята, за опазване на нашето минало и оттам за една национална мотивация. Те сами го търсят и ние сме длъжни да им го осигурим
Фокус: Г-н президент, какъв е днес националният идеал и какъв всъщност може да бъде той?
Георги Първанов: Аз предложих на участниците в клубовете “Съхрани българското” заедно да помислим как изглежда днес националната кауза. Младият човек трябва да участва във формирането на визията за България. За стратегията за българското развитие в следващите години и десетилетия, а не ние да му поднасяме готови форми. Ето, че постигнахме две стратегически цели – членството в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Спасяването на българските медицински сестри доказа, че България има една авторитетна външна политика, която може да решава проблеми. Искам обаче младият човек, изобщо българинът, да се почувства част от процеса на формирането на политика; иначе ще бъде аполитичен, доверието към политиците ще продължи да пада.
Фокус: Г- н президент, вие предложихте днес една нова инициатива – “Хубава си ,моя горо” - бихте ли споделили повече за това…
Георги Първанов: Аз не крия, че бях провокиран за тази инициатива от последните природни бедствия в резултат на които пострадаха много горски масиви. Знам, че държавата ще се опита да направи всичко необходимо да възстанови пораженията , да имаме нови насаждения , но за мен е много важно да вкараме младите хора и в този процес.
Защото младият човек има вкус за хубавото, за красивото. Природата, както и историята е основание за национална гордост и няма нищо по-естествено от това да използваме една такава кампания и да засилим интереса на младите. Не под формата на досегашните екодвижения. Те си имат своята ниша. Ние не бихме искали да се намесваме в тяхната дейност. Ще се радваме, ако си взаимодействаме. Така, както аз съм коментирал с различни други среди – например с ловците, които поздравявам с откриването на сезона. Да ги впрегнем, образно казано и тях. Защото има място за всички нас. Защото не само ще възстановим това, което е пострадало, но и ще създадем вече една нова атмосфера в българската гора. Така, както ни повелява онова, което сме засадили в споменатата песен – втория химн на България - “Хубава си, моя горо”.
Фокус: Г-н президент, как оценявате усилията на българското правителство за съхраняване на българската гора?
Георги Първанов: Не бих искал да навлизам в актуални коментари, но намирам за разумно предложението, което беше направено от министър-председателя преди време за създаването на специална агенция, която да се нагърби с решаването на конкретните оперативни задачи. Признавам, че ме притеснява забавянето на решението, в т.ч. структурирането, кадровото обезпечаване, ръководството. Надявам се, в близките дни да стане това нещо, за да може да не се губи ценно време в рамките на края на летния и есенния сезон.
Фокус: Г-жо Янкова, президентът Първанов когато обяви идеята си за тази инициатива призова местните власти за работа и съдружие по тази идея. Как една община може да се включи в една такава инициатива?
Дора Янкова: Има много начини. Ние ще чуем и младите хора.
Идеята може тепърва да се доразвие. Нашата община има 26 декара общинска гора. Една част от тях са декарите които изгоряха над Турян. Ние можем от догодина да започнем с почистването - защото Турян е много близо, защото беше много тежко, през цялото време бях там и какво остава след един пожар. Може да се залеси от една младежка група, както и да се почисти гората. Има много неща, които можем да свършим по парконареждането, по отношение на залесяването, почистването на гората, дори и самата наука за гората ще е полезна да я дискутираме с младите хора. Тепърва идеята на президента, която той сподели днес в Смолян, ще се осмисли и надявам се, че ще се развие с голяма радост, защото видях на децата как им светнаха очичките и ще се мисли за това.
Георги Първанов: Тепърва ще изясняваме параметрите на тази инициатива, но едни от критериите за благородство са да си оставил нещо в живота е да си засадил дърво. Всеки член на “Съхрани българското”, на мрежата от клубовете в страната - да може след определен период да каже – “ето аз съм засадил едно дърво и да го каже на своите близки и поколенията след нас.
Дора Янкова: Защо не и гората на клуба? Да речем ние можем турянската гора да е гората на смолянския клуб “Съхрани българското” и те да изпитат още по-голяма радост.
Фокус: Г-н президент, България може ли да съхрани културното си наследство и даже това, което младите хора откриват при бригадите си?
Георги Първанов: България е загубила, уви, една немалка част от своето културно-историческо наследство. Поради редица исторически събития нашата история е твърде бурна, превратна. Затова сме длъжни да направим всичко необходимо това малко ценно, което е съхранено, което е под земята да бъде извадено, да бъде показано и да бъде въведено в научен оборот. Аз се радвам когато виждам че младите хора правят своите открития – един е открил монета, друг керамика. С това опознават историята ни по-добре отколкото в учебниците . Този процес има две страни. Единият е свързан с откриването, консервирането, запазването за поколенията на това културно-историческо наследство, но другият – не по-маловажният – възпитателният процес. Образованието и възпитанието, като част от усилията за съхраняване на българското.
Фокус: Г-н президент, казахте , че преди три години никой не е гледал сериозно на инициативата “Да съхраним българското”, а днес това е факт, включиха се деца от цяла България, кое ги обедини според Вас?
Георги Първанов: Аз смятам, дали осъзнато или не, става дума за едно родолюбиво чувство. Младите хора на България са патриоти в истинския смисъл на думата. Понякога те ни дават по-силни уроци по патриотизъм отколкото ние политиците, които често се бием в гърдите и преескпонираме понятието и самата идея. Това е патриотизъм, който не води до противопоставяне. Вие видяхте, че в тези бригади участват и християни, и мюсюлмани. И никой не се дели, не се разграничава. Има една невероятна атмосфера. В тези бригади участват хора от други страни – сърби, млади сърби, които на края се просълзиха, т.е.- естествено е да се хвърлят мостове и към нашиете съседи. Това е модерното разбиране за патриотизъм. Силен си, когато си знаеш цената, а не когато търсиш причината за неудачите си в другия. Надявам се, този голям урок да го разберат не само младите.
Фокус: Като казахте, мостове между страните. Има ли някоя друга страна, която е попила тази идея “Да съхрани българското”. Има ли “Съхрани македонското”, “Съхрани гръцкото” и т.н….
Георги Първанов: Нямам информация за това. Ние ревниво ще си пазим идеята. Това е много отворена идея. Има много българи от чужбина. Аз споделих по време на срещата си за такива примери от Каракли има хора, българите от Украйна, които участваха в предишната бригада. Вярвам че този интерес още се запази и за в бъдеще.
Фокус: Какво е вашето послание към родопчани, към смолянчани
Георги Първанов: Аз ще се опитам да формирам две посоки на своето послание.
Първо, ще стъпя на това, това което се роди в хода на самата дискусия. Дойде някак си естествено от самите бригадири, от младите хора, тяхна беше тезата, а аз я споделям и гласувам за нея с двете си ръце. Ще бъдем по-добри европейци ако бъдем истински българи, ако държим на своето минало, на своята история. Е и другото, което винаги ми е правило впечатление в Смолян и в Родопите. Тази сърдечност и доброто, която идва да покаже че българинът има сила именно в това - да заложи на тези средства – не на злобата, не на противопоставянето. Тук чувствам една много силна емоционална среда именно по тази причина и това ще бъде голямото послание към вашите съграждани, към региона, към цялата страна.
Дора Янкова: Аз искам да им пожелая да преживеем всички инициативи, свързани с 95-годишнината от освобождението на нашия край. Говорих и споделих тези идеи че ние организираме доста идеи, които са насочени към младежите и цялото гражданство. Искам да изкажа гордостта си и да благодаря на президента, че две национални инициативи се състояха в нашия град, което е за нас знаково и се учреди национален инициативен комитет за честване на 95-годишнината на от Балканската война, както си дадоха среща и клубовете “Съхрани българското”, а не без значение беше, че и първият български президент, стъпил на Момчиловата крепост е президентът Георги Първанов. Това ни дава самочувствия и че градът ни е значим и си мисля, че всички хора, които творим историята на нашия град, които правим градежа на градът, ни сплотява още повече. Има атмосфера на солидарност, на едно взаимно уважение и много искам тази атмосфера да я запазим и да я дадем на децата. Нека да си пазим добротата, традицията и това да ни крепи да вървим напред.





Тагове:   младите,   президентът,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivoberov - Защо
20.08.2007 00:55
А защо тези първанови тъпни са пренесени и тук ?
цитирай
2. leif - :)))
20.08.2007 11:02
Ами сигурно защото, ако не си кривим душите, трябва да признаем, че е най-успешния президент досега...
цитирай
3. sladurana86 - Тези първанови тъпни са пренесени и ...
20.08.2007 12:15
Тези първанови тъпни са пренесени и тук за да питат такива като тебе
цитирай
4. aigard - Първанов си е истински патриот и българин
20.08.2007 17:27
Ако имаше законова възможност, би спечелил и следващите избори...народа вече разбра кои могат да го представляват и кои само вдъхват омраза и правят шоу
цитирай
5. buket - ако беше
06.09.2007 11:36
Ако беше истински патриот и българин,той щеше да направи и нас такива а, заедно с нас и държавата,защото в него е властта.Но поне надежда ни дава и ти донякаде си прав.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sladurana86
Категория: Политика
Прочетен: 168740
Постинги: 23
Коментари: 319
Гласове: 2642
Архив